Lær at smage og vurdere rom som en ekspert!

Rom, ligesom vin, indeholder historie i hvert glas. Hemmelighederne bag hver rom kan afsløres af enhver, der blot tager sig tid til at genkende dem ved at låse op for sanserne. 

En yndet rom bliver ofte en loyal følgesvend; en at se frem til at genforenes med, når en lang dag er slut. Hvordan man drikker rom ordentligt er subjektivt, da denne spiritus er forankret i eksperimentering og sjov - selv gennem hele produktionsprocessen.

Som nybegynder i at smage rom er dine sanser din gyldne billet. Hvordan man smager rom afhænger udelukkende af oplevelsen med øjnene, næsen og tungen, der i sidste ende arbejder i harmoni for at fejre hver unikke romsmag.

Før du starter

For det første skal du i forbindelse med en romsmagning overveje, hvad du sidst har spist, og hvad du har drukket, da dette kan påvirke din smagsløg fremadrettet. Overvej noget relativt smagsneutralt og som ikke hænger for længe i munden.

Det kan hjælpe dig inden en romsmagning at læse lidt op på de forskellige ting, der påvirker rommens smag. Overvej blandt andet: Værd at vide om destillering og lagring af rom, Kunsten at bestemme en roms sande alder og Opdag de forskellige romstile: Spansk, fransk og engelsk stil.

Før du begynder selve smagningen, skal du overveje dit glas. For det første skal du vælge glas, det virker måske åbenlyst, men det er vigtigt. Glas giver smagsoplevelsen en mere ophøjet følelse. Det gør det også lettere at virkelig smage rommen - selv 40% spiritus fungerer som opløsningsmiddel på plastik.

Derudover er der mange typer, som f.eks. en Glencairn til whisky, en cognac-snifter eller endda et belgisk ølglas! For os hos Rombo er det et tulipanglas, som er tykkere i bunden og smallere i toppen. Det er med til at koncentrere rommens duft.

Målet med en smagning er at opleve nye smagsprofiler, hvilket bedst gøres med et klart hoved, med det for øje er klogt at moderere alkoholforbruget. En 2 cl. er mere end nok til at få en god fornemmelse af rommen.

Kun spiritus af høj kvalitet forbliver lækker ved stuetemperatur. Hvis du bliver tilbudt en spiritus, der er meget afkølet, er det normalt et forsøg på at dække over urenheder og smagsegenskaber, der ikke er favorable. Smagning ved stuetemperatur giver mulighed for et præcist indtryk.

Nu er vi næsten klar til at gå i gang. Begynd med den yngste rom og gå videre mod den ældste, for at gøre det lettere at smage de subtile forskelle mellem dem. Ældre rom vil ofte have en mere kompleks smagsprofil som følge af længere lagring.

Forskellige typer af glas. Cognac-glas, belgisk ølglas og en Glencairn glas.

Brug øjnene

Vi starter med at kigge på rommen. Farven er ikke så vigtig, da karamel kan tilsættes ligesom enhver fødevarefarve, men det er værd at kigge for at bemærke, hvad du ser, især hvis du kender alle detaljer om rommen, da det kan være nyttigt.

Hold glasset op til en lyskilde for at undersøge rommen, og vip den derefter. Ældre rom vil have en mørkere ring, hvor væsken møder glasset.

Dernæst vipper du glasset og ser gerne på det med en hvid baggrund. Det gør vi ved at hvirvle væsken rundt om glasset og kigge efter det, der er kendt som "ben". Benene bør ideelt set løbe langsomt ned langs siderne af dit glas; dette indikerer en tæt blanding, der er blevet godt ældet og giver et højere alkoholindhold. Du kan lære mere om videnskaben bag dette ved at læse om Marangoni-effekten.

Brug næsen

Det er ikke tid til at smage endnu; din næse har brug for et sekund for at stifte bekendtskab med rommen. Vi dufter til rommen for at opfange de første aromaer, som senere kan bruges som reference, når den rammer tungen. Man kan opdage antydninger af blomme eller vanilje, for eksempel, og kan derefter begynde at opbygge en bedre forståelse af selve blandingen. 

Snifning af rom udføres bedst ved hjælp af korte, men hurtige indsnusninger. Ved at tage korte snuser kan romsmagere fange de forskellige aromaer. Processen indebærer at snuse gennem begge næsebor - du flytter faktisk glasset mellem næseborene. Husk også at hvirvle glasset lidt og dybere indsnusninger for at fange de subtile aromaer. Det er vigtigt at holde afstand, når du lugter til en kvalitetsrom; ingen grund til at komme så tæt på, som du ville med vin.

Eksperter anbefaler at snuse umiddelbart efter åbning af flasken. Desuden bør denne proces vare under syv sekunder, inden næsen mister fornemmelsen af aromaerne.

Et tip er at lugte til bagsiden af din hånd mellem indsnusningerne for at nulstille din næse. Dog bør du undgå at bruge aftershave eller parfume, da det kan forstyrre både snuse- og nulstillingsprocessen.

 

Smag på rommen (flere gange)

Endelig skal du smage på rommen. Der er forskellige meninger om, hvor mange gange man bør smage for at få det bedste indtryk af rommen, men de fleste mener, at to til tre slurke er passende.

Akkimatisering

Rom er generelt 40% eller højere. Derfor er den første slurk altid lidt af et chok for tungen,  smagsløgene skal akklimatisere sig, så tag en lille slurk for at få lyset til at brænde af, så du så kan fokusere på smagene.

Det første indtryk

Tag en anden, langsommere slurk og lad rommen flyde rundt munden så dampene kan stige op i næsen og identificere flere aromaer. Her skal du lede efter sødme, bitterhed, krydderi og syrlighed. Gør dig noter om, hvad du observerer.

Kroppen

Tag endnu en slurk og vær opmærksom på rommens konsistens. Er den glat, let eller sirupsagtig? Bliver smagen stærkere eller forbliver den den samme? Sammenlign dette med det, du oplevede med den første slurk.

Finish

Afslut ved enten at sluge eller spytte rommen ud, afhængigt af hvor mange rom du skal smage, og vær opmærksom på eftersmagen. Hvor hurtigt forsvinder den? Kommer der flere smagsnuancer frem, og forsvinder andre?

Erfarne romdrikkere vil fortælle dig, at det altid er vigtigt at værdsætte kroppen og konsistensen af den væske, du netop har stiftet bekendtskab med. En rom, der efterlader en vis fornemmelse i ganen efter at være blevet slugt, er en rom af god kvalitet.

Desuden er der et lille tip til at smage og identificere endnu flere aromaer og smagsnuancer. Du kan tilføje en smule køligt vand til rommen eller servere den over is, hvilket vil reducere intensiteten af de stærkere smage og aromaer, så de efterfølgende karakteristika træder frem. Dette gælder især ved højere alkoholprocenter.

 

Rens din smagsløg

Nu har smagt på din første rom og skal gøre klar til den næste. For at rense din smagsløg mellem smagsprøver anbefales det at spise en kiks eller brød eller endda et lille stykke 100% kakaochokolade! Drik helt sikkert noget vand. Vand renser ganen mellem rom og hjælper dig med at holde dig hydreret.


Hvis du er frisk på at afprøve dine nyfundne evner inden for romsmagning, så se vores kommende smagninger i butikken herunder.

Er du fyldt 18 år?
For at handle hos Rombo.dk skal du være over 18 år