Stauning
Historien om Stauning whisky
Dansk whiskys største navn, Stauning Whisky, blev grundlagt i et nedlagt slagteri i Vestjylland i 2005. Bag brandet står 9 whiskyelskende venner, der dengang ikke havde nogen faglig baggrund for at lave whisky. Til gengæld havde de gåpåmod, nysgerrighed og lyst til at prøve kræfter med at lave dansk whisky med de kornmarker, tørvemoser og rene vand, der lå lige udenfor døren. I august 2006 kom de første dråber til verden og siden fik både Danmark og resten af verden øjnene op for Staunings unikke kvalitet. Siden gik det slag i slag, og selvom slagteriet for længst er blevet skiftet ud med en nedlagt gård og et moderne, nybygget destilleri, har de holdt fast i de produktionsmetoder, der gjorde Stauning til noget særligt.
Produktion af Stauning whisky
Stauning whisky bygger på principper for fremstilling af skotsk single malt, blot omsat til vestjyske forhold. De bruger stadig byg fra den lokale landmand, malter selv deres byg på gulvet, bruger lokal tørv og små, flammeopvarmede kobber pot stills. Resultatet er en ægte terroir-whisky, der afspejler det landskab, den er rundet af.
Stauning – Danmarks ældste og største whiskydestilleri
Da Stauning Whisky blev grundlagt i 2005 håbede man at nå en produktion på 200-400 liter om året. I dag er Stauning både Danmarks ældste og største whiskydestilleri, der producerer 900.000 liter whisky om året. De producerer to typer whisky: single malt baseret på maltet byg og rye whisky, der er baseret på maltet rug. Selvom Stauning er den største indenfor dansk whisky har også Thy Whisky høstet stor anerkendelse med deres Destillat 1, ligesom EtOh laver glimrende malt med banebrydende metoder.