Stauning

Stauning whisky destilleriet, der er beliggende midt i den jyske hede i Stauning ved Skjern, er på vej til at blive et stykke ikonisk, dansk whisky historie. Stauning whisky startede i 2005 som et mikrodestilleri og fik hurtigt mange flotte anmeldelser med på vejen (fra bl.a. Jim Murray), når de forskellige udgivelser blev lanceret. Udlandet fik stille og roligt øjnene op for, hvad der foregik, og det fik ingen mindre end Diageo til at melde sig som investor i projektet, hvilket i 2018 resulterede i et nyt og moderne destilleri. Stauning whisky har vundet et væld af internationale priser, og det bliver spændende at følge deres udvikling.
Sorter faldende

Tabel Liste

10 vare(r)

Sorter faldende

Tabel Liste

10 vare(r)

Historien om Stauning whisky

Dansk whiskys største navn, Stauning Whisky, blev grundlagt i et nedlagt slagteri i Vestjylland i 2005. Bag brandet står 9 whiskyelskende venner, der dengang ikke havde nogen faglig baggrund for at lave whisky. Til gengæld havde de gåpåmod, nysgerrighed og lyst til at prøve kræfter med at lave dansk whisky med de kornmarker, tørvemoser og rene vand, der lå lige udenfor døren. I august 2006 kom de første dråber til verden og siden fik både Danmark og resten af verden øjnene op for Staunings unikke kvalitet. Siden gik det slag i slag, og selvom slagteriet for længst er blevet skiftet ud med en nedlagt gård og et moderne, nybygget destilleri, har de holdt fast i de produktionsmetoder, der gjorde Stauning til noget særligt.

Produktion af Stauning whisky

Stauning whisky bygger på principper for fremstilling af skotsk single malt, blot omsat til vestjyske forhold. De bruger stadig byg fra den lokale landmand, malter selv deres byg på gulvet, bruger lokal tørv og små, flammeopvarmede kobber pot stills. Resultatet er en ægte terroir-whisky, der afspejler det landskab, den er rundet af.

Stauning – Danmarks ældste og største whiskydestilleri

Da Stauning Whisky blev grundlagt i 2005 håbede man at nå en produktion på 200-400 liter om året. I dag er Stauning både Danmarks ældste og største whiskydestilleri, der producerer 900.000 liter whisky om året. De producerer to typer whisky: single malt baseret på maltet byg og rye whisky, der er baseret på maltet rug. Selvom Stauning er den største indenfor dansk whisky har også Thy Whisky høstet stor anerkendelse med deres Destillat 1, ligesom EtOh laver glimrende malt med banebrydende metoder.