Hampden

Rom fra Hampden Estate er Jamaica-rom med en forhistorie, der går tilbage til 1755. Hampden Estate ligger smukt i Trelawny Parish i den nordvestlige del af Jamaica og er en af de ældste sukkerplantager i Jamaica. Samtidigt er det nok det destilleri på Jamaica, der er mest kendt for sin "heavy pot still rum." Hampden destilleriet er kendt for sin lange gæringsproces med vildgær og brug af pot stills, der begge giver ekstra meget smag. Når man sidder med et glas Hampden rom i glasset, er aromaen og smagen så særpræget, at man ofte gætter på Hampden med det samme.

Uafhængige aftappere har igennem de senere år udgivet diverse aftapninger baseret på fade fra Hampden såsom Rum Nation Rare Rums Hampden men Hampden Estate er også begyndt at lave deres egne destilleri-aftapninger som eksempelvis Hampden Estate 8 års Pure Single Jamaica Rum rom.

Viser 9 produkter

Faldende orden
pr. side

Hampdens estere

Hampden Estate rom er kendt for sin kraftige smagsprofil og uafhængige aftappere har igennem de senere år udgivet diverse aftapninger baseret på fade fra Hampden, eks. vis Rum Nation Rare Rums Hampden. Men Hampden Estate er også begyndt at lave deres egne destilleri-aftapninger, såsom Hampden Estate 8 års Pure Single Jamaica Rum. Hampden er især berømt for sine høj-esterrom. En ester er en kemisk forbindelse, som dannes mellem en alkohol og en syre. Når væsker, der indeholder alkohol lagres, går alkoholen i forbindelse med frugtsyrer og danner estere, der giver god smag og dufter godt. Rom indeholder flere estere end f.eks. whisky og cognac, og rom fra Hamden kan indeholde endog rigtig mange estere.

For mange – også for os i Rombo – betyder et højt antal estere en ekstra spændende smagsoplevelse. En af vores egne romudgivelser, SBS Jamaica New Yarmouth 2020 NYE-WK, er et eksempel på en højester-rom med mærket WK (Winston Kennedy), der dækker over 1.500- 1.600 g/hlaa (hektoliter absolute alcohol), hvilket er det maksimalt tilladte antal estere på Jamaica. 

Hampden Estates ester-marks

Antallet af estere måles i gram/per hektoliter ren alkohol og forkortes enten g/hlpa eller g/laa. Man kan anvende ester mark-systemet til at definere, hvor mange estere der er i en rom. Hampden producerer i 8 forskellige kategorier eller ’marks’, der gør det nemmere at gennemskue, hvor kraftig en rom, man har med at gøre. Marks’ene har fået hver deres navn og bogstavkode og spænder fra 50 g/hlpa til hele 1600 g/hlpa! De forskellige marks  i øvrigt opkaldt efter tidligere ejere af Hamden destilleri. 

 1. OWH: Outram W. Hussey = 40-80 gr/HLPA
  2. LFCH: Lawrence Francis Close Hussey = 85-120 gr/HLPA
  3. LROK: Light Rum Owen Kelly = 200-400 gr/HLPA
  4. HLCF: Hampden Light Continental Flavoured = 400-600 gr/HLPA
  5. <>H: Diamond H = 900-1000 gr/HLPA
  6. HGML: Hampden George MacFarquhar Lawson = 1 100-1 200 gr/HLPA
  7. C<>H: C Diamond H = 1300-1400 gr/HLPA
  8. DOK: Dermot Owen Kelly = 1500-1600 gr/HLPA

 

Er du fyldt 18 år?
For at handle hos Rombo.dk skal du være over 18 år