Laphroaig

Laphroaig (udtales ’la-froyg’) er en skotsk Islay-whisky, fremstillet med tørverøget malt, som man helst gør det på disse kanter. Laphroaig Distillery blev etableret i 1815 på sydkysten af Islay, og den dag i dag anvender man stadig de gamle metoder med koldrøgning samt maltning med håndkraft. Den mest kendte er Laphroaig 10-års Single Malt Scotch Whisky, der er fyldig og har kraftige noter af tørverøg og "medicin."

Sorter faldende

Tabel Liste

4 vare(r)

Sorter faldende

Tabel Liste

4 vare(r)

Laphroaigs særlige smag

Laphroaig er kendt for sin peat/smag af røg og er en typisk Islay whisky. Nogle forbinder også Laphroaig med smagsnoter af hundepoter, tjære, medicin, mudder og marsk og det er en whisky, der skiller vandende – en whisky, man enten elsker eller hader, som Laphroaig selv siger. Under alle omstændigheder er det en whisky, der er rundet af elementerne og det barske Islay landskab. Den hører sammen med Ardbeg og Lagavulin til Islays tunge drenge.

Medicinsk røg og tjære

Noget af det, der er med til at give Laphroaig sin røgede smag er den lokale tørv. Islay har ikke rigtig noget skov, så historisk har tørv været den eneste varmekilde til at tørre den maltede byg. Laphroaigs tørv kommer fra tørvemosen Glenmachrie, der med sin særlige blanding af lyng, mos og lav giver Laphroaigs smag et jod-agtigt, medicinsk præg. Hvis man hører til dem, der smager tjære, er det ikke helt forkert. Laphroaig peater/røger nemlig deres byg inden de tørrer den og det ved meget lav temperatur. Det er denne koldrøgningsproces, der giver Laphroaig sine tjærede noter.