Irsk whiskey
Irske whiskeyproducenter
Irland var engang verdens største whiskyproducent, men hungersnød, forbudstiden og andre faktorer gjorde, at det gik stærkt ned ad bakke for irsk whiskey. Således var der kun 2 destillerier tilbage i 1972, hvor der blot 80 år tidligere havde været 28.
I 1990'erne fik irsk whiskey dog vendt skuden med bannerførerne New Midleton Distillery (Jameson, Redbreast, m.fl.), Cooley Distillery (Connemara, Michael Collins, m.fl. og Old Bushmills Distillery, der ligger i Nordirland og står bag Bushmills destilleriet. Old Bushmills er i øvrigt den ældste af de irske whiskydestillerier og går helt tilbage til 1608. Nu boomer irske whiskeydestillerier igen med mere end 32 store og små destillerier, og med en årlig vækst i eksporten på 15% siden 1990 er irsk whiskey den hurtigst voksende spiritus i verden.
De fire irske whiskeytyper
Der findes 4 typer irsk whisky: Malt Irish, Pot Still Irish, Single Grain Irish og Blended Irish.
Malt Irish whiskey
Malt Irish whiskey skal være lavet af 100% maltet byg fra Irland og hvis den skal hedde 'single malt' skal den være fra ét destilleri i Irland. Den skal have lagret i mindst 3 år på egefad og være tappet ved minimum 40% ABV. Single Malt Irish er kun dobbeltdestilleret og ikke tripledestilleret, som irsk whiskey ellers typisk er. To gode eksempler på Single Malt Irish er Teeling Single Malt og Bushmills 10 års Single Malt Irish Whiskey.
Pot Still Irish whiskey
Pot Still Irish whiskey skal være lavet på en mash af både maltet og ikke-maltet byg og mash’en skal destilleres i en pot still. Hvis den skal hedde 'single pot still' skal den være fra ét destilleri i Irland. Denne type mash giver sammen med destilleringen på pot still en mere krydret whisky. Single Pot Still Irish destilleres typisk 3 gange. Af denne type whiskey kan vi anbefale Redbreast Single Pot Still.
Grain Irish whiskey
Grain Irish whiskey må højst indeholde 30% maltet byg. Resten af mashen skal bestå af andre, umaltede korntyper eksempelvis hvede, majs eller byg og skal destilleres på et coffey still eller kolonnedestilleringsapparat. Irske Single Grain Irish whiskeys kommer fra ét enkelt destilleri. Et godt eksempel er Teeling Single Grain Whiskey.
Blended Irish whiskey
Blended Irish whiskey er blandet af irsk single grain whiskey, single malt whiskey og single pot still whiskey. Denne opskrift blev vedtaget af Dublins destillerier i 1878 for at opnå en lettilgængelig whisky. Kendte Irish whiskey blends er eksempelvis Jameson og Bushmills Black Bush.
Irish coffee - whiskey i kaffen
Irsk whiskey er også blevet verdensberømt som ingrediens i kaffecocktailen Irish coffee, irsk kaffe eller simpelthen varm kaffe med irsk whiskey, tilsat sukker og flødeskum. Denne berømte comfort drink, hvor man drikker den varme, søde kaffe/whiskeyblanding gennem et lag af blød flødeskum, blev efter sigende opfundet i 1934 af kokken Joe Sheridan, der arbejdede i lufthavnsterminalen i Foynes Airbase nær Shannon i Irland. Han tilbød gæsterne drikken en kold vinterdag, og en gæst tog opskriften til sig og begyndte at servere den på café Buena Vista i San Francisco. Siden har drikken fået global succes og er kendt og elsket over hele verden.