Bourbon whiskey

Den vel mest kendte amerikanske whiskey-type er bourbon. Bourbon whiskey kan produceres i hele USA, men det foregår primært i staten Kentucky, og denne betegnes derfor oftest som Kentucky Straight Bourbon Whiskey. Ordet "Straight" må dog kun anvendes for bourbon whiskey, der er lagret i minimum 2 år. Reglen for at kunne kalde sig for bourbon i al almindelighed er: a) at den skal være lavet i USA, b) at den skal være lavet på minimum 51% majs og c) at den skal være lagret på nye fade af amerikansk hvideg, der brændes indvendig. Det er iøvrigt den sidstnævnte regel om konstant anvendelse af nye fade, der gør, at man i stor stil eksporterer de brugte bourbon-fade til rom-producenter, skotske whisky-destillerier, mv.

Viser 18 produkter

Faldende orden
pr. side

Hvad er bourbon whiskey?

Bourbon er en særlig amerikansk whiskeytype, hvor den mash, man fermenterer på, skal være lavet af mindst 51% majs. Resten af mashen kan bestå af andre kornsorter som rug, byg og hvede. Derudover skal de fade, man lagrer den på være nye, amerikanske fade af hvideg, der er blevet forkullet indvendig. Modsat whiskey er der er ikke noget alderskrav til, hvor længe en bourbon skal lagres. Hvis den skal hedde Straight Bourbon Whiskey skal den dog have lagret i mindst 2 år. Bourbon har i øvrigt fået sit navn fra Bourbon County i staten Kentucky, hvor den i sin tid blev opfundet. Mere end 95% af al bourbon laves stadig i Kentucky. Sidst, men ikke mindst, sætter amerikanerne – ligesom irerne –  et ekstra 'e' ind, så det staves 'whiskey' og ikke 'whisky.'

Hvordan smager bourbon?

Bourbon adskiller sig fra andre typer whiskey med sin sødere smag. Desuden regnes bourbon for at være mere lettilgængelig end f.eks. skotsk whisky, da den ikke er lavet med tørverøg. Nogle hævder, at man kan opdele bourbon efter 4 dominerende smagsnuancer: korn, karamel, kanel og muskatnød.

Bourbon, der domineres af korn har noter af majs, ristet rugbrød, havregryn og hvede. Det er som regel yngre bourbon, som har lagret mindre end 4 år, der domineres af kornsmag.

Bourbon, der domineres af muskatnød hører til den mindre søde type. Denne smagsdominans opstår især i bourbon, der er lavet på en høj andel af byg, eks. vis Elijah Craig.

Karameldominans kommer fra lagringen på brændte egefade, da brændingen af fadet åbner for træets sukker. Alle bourbon har et snert af karamel, men den er mere dominerende i nogle mærker. Stærke karamelnoter finder man bl.a. hos Maker’s Mark.

Kaneldominans vil man som regel finde i bourbon, der er skabt på en høj andel af rug, såsom Bulleit og Four Roses.

Er du fyldt 18 år?
For at handle hos Rombo.dk skal du være over 18 år