Vermouth: En rejse gennem tid og kulturer

Vermouth har en overraskende kompleks slægtshistorie. For at beskrive historien om vermouth kan vi gå tilbage 8.000 år til den neolitiske periode i Kina, det tilsyneladende usandsynlige sted for vermouths prototype, en vin blandet med potentielt sundhedsmæssige urter - frugt, honning og rismalt. Denne blanding antyder den fælles tråd i alle vermouths inkarnationer rundt om i verden og historiske tidsperioder: Det er en vinbaseret drik, der drikkes af nydelses- og sundhedsmæssige fordele. Som i det antikke Grækenland, hvor Hippokrates macererede vin med malurt og andre krydderier og opnåede en vin, der dengang var kendt som 'Hippokratisk'.

Den moderne udgave, som vi kender den i dag, blev født omkring 1786 af Antonio Benedetto Carpano i Torino, Italien. Det var ham, der først kommercialiserede en aromatiseret, forstærket vin, som Carpano kaldte "wermut", det germanske ord for "malurt" eller den generelle betegnelse for medlemmer af Artemisia-familien, som blev antaget at have sundhedsmæssige egenskaber. Den blev sødet med spiritus, for at lave hvad han mente ville være en mere passende drik for damerne end de lokale rødvine. Vermouth blev så populær, at hans butik snart var åben 24 timer i døgnet.

I dag blomstrer Vermouth di Torino, og den har endda en beskyttet oprindelsesbetegnelse. Hvis du køber noget med 'Vermouth di Torino' på etiketten, skal det have været produceret og tappet i Piemonte med en base af italiensk vin, have en alkoholprocent mellem 16% og 22%, og Artemisia Absinthium skal være en af de vigtigste ingredienser.

Den franske forbindelse

I 1821 tog en ung fransk destillatør ved navn Joseph Chavasse til Torino. Joseph så, at de italienske destillatører udviklede nye drikkevarer, der tiltalte den lokale befolkning. Imponeret af disse drikkevarer besluttede Joseph at skabe sin egen vermouth opskrift.

Senere flyttede han til Chambéry, hvor hans datter og svigersøn, Marie og Louis-Ferdinand Dolin, købte destilleriet og gav det et navn, der var forbundet med deres flagskibsprodukt: "Vermouth Dolin". Dolin blev så stor en succes, at folk i Chambéry, både de almindelige og de mere driftige, forsøgte at komme med på bølgen og dermed skabte ny konkurrence for Dolin.

Chambéry-stilen er desværre nu stort set gået af mode, og Dolin er den sidste tilbageværende producent.

Udbredelse til resten af verden

Industrien tog fart, og mange andre producenter kom ind på scenen. Vermouth krydsede Atlanten og ankom til New York City til verdensudstillingen i 1853. Vermouth blev dog først fast etableret i New York City i 1860'erne, da en mere elegant måde at drikke offentligt blev udbredt i byen. Dusinvis af nye cocktails blev skabt med tilsætning af vermouth, mange af dem er stadig populære i dag eller bliver genopdaget i den nuværende cocktailrenæssance. Inden forbudstiden i USA var vermouth så populær i en periode, at salget overgik bordvin.

Efter vermouth-boomet i starten af 1900-tallet truede Første Verdenskrig i horisonten, og det skulle bringe disse lykkelige dage til ende. Produktionen faldt efter krigen, herefter kom eksportafgifter og forbudstiden i USA som lammede eksporten af vermouth. Med Anden Verdenskrig kom bombningen af Chambéry i 1944 og forvandlede hovedstaden for fransk vermouth til en ruinbunke, og efter krigen var der anti-italienske holdninger. 

Alt dette var med til at bartendere i midten af det 20. århundrede fulgte i kølvandet på martini-drikkere som Winston Churchill, der siges blot at have kastet et blik på en flaske vermouth (eller ifølge nogle versioner af historien, i retning mod Frankrig) mens han forberedte en drink. Denne tendens mod tørre martinier, kombineret med ændrede smagspræferencer mod lettere smagende drinks og fremkomsten af vodka-martini, betød at vermouth i høj grad blev ignoreret og som et resultat blev misforstået.

Genopstandelsen

Den nylige genopblomstring af cocktailkulturen - især populariteten af Negroni - har introduceret vermouth til en hel ny generation. Det er ikke længere et standardiseret produkt, men en smagfuld vin, der kombinerer gamle opskrifter og håndværk, og afslører den rette balance mellem oprindelsesvinen og naturlige essenser. Vermouth er vendt tilbage som et fast bestanddel i mixologi, præcis som den dominerede i begyndelsen af det 20. århundrede.

Denne tilbagevenden til rødderne har særligt fascineret de amerikanske mixologer og har ført til skabelsen af nye cocktails. Det er ikke tilfældigt, at dusinvis af nye mærker blomstrer, og talrige historiske kældre har genopdaget deres familieopskrifter. Vermouth blev født som en hjemmelavet smagfuld vin, der skulle nydes med familien eller ved særlige lejligheder. I dag med en mere raffineret fremtoning genvinder vermouth sin eksklusive stil og symboliserer den perfekte blanding af tradition og innovation.

Er du fyldt 18 år?
For at handle hos Rombo.dk skal du være over 18 år