SPOTLIGHT: SBS Jamaica 2020 WPE Rombo

Vi er glade for at kunne dele det seneste udbytte af Rombos samarbejde med den danske romimportør, 1423. Vi har nemlig igen fået lavet vores egen aftapning af en rom i SBS-serien.

Med denne rom vender vi endnu engang tilbage til Jamaica. Tidligere har vi fået lavet aftapninger fra Hampden Estate og New Yarmouth - altså rom med masser af funk og meget høje esterniveauer. Denne gang er der skruet lidt ned for ester-indholdet, men det er bestemt ikke helt gemt væk.

Der er tale om en rom fra Worthy Park Estate-destilleriet med marque'en WPE, som står for Worthy Park Extra.

Efter at vi havde smagt forskellige muligheder, var denne interessant, fordi den adskiller sig fra den sædvanlige smagsprofil for en rom fra Worthy Park. WPE er nemlig det marque fra Worthy Park Estate med det højeste ester-indhold.

Følg med, når vi i denne blog sætter vores spotlight på denne roms fødested - Worthy Park Estate-destilleriet.


SBS Jamaica 2020 WPE 63,3% Rombo

Vores seneste tilføjelse til romfamilien fra Jamaica er SBS Jamaica 2020 WPE Rombo Edition.

Det er en melassebaseret enkeltfadsrom, destilleret i en pot still i 2020. Rommen har modnet på et ex-bourbon-fad, og selvfølgelig er vi tro mod vores stil ved at tappe rommen ved en imponerende fadstyrke på 63,3%, hvilket sikrer en rom med masser af smag og intensitet.

SBS Jamaica 2020 WPE Rombo Edition er dog ikke kun unik på grund af sin smagsprofil – den er også eksklusivt tappet til Rombo og er begrænset til blot 118 flasker.

Som nævnt er denne rom vores seneste skud på stammen. Nedenfor kan du se de andre flasker, som bærer Rombo-logoet - nogle af dem er dog udsolgt.


Worthy Park Estates historie

Worthy Park Estate er en af ​​Jamaicas ældste sukker- og romproducenter. Beliggende 365 meter over havets overflade i de kølige bakker i Lluidas Vale, St. Catherine, producerer de 100% Pot Still destilleret rom.

Worthy Park Estates første ejer var Francis Price, en løjtnant i den britiske hær. Området blev tildelt Price for hans tjeneste under den britiske erobring af øen fra spanierne i 1655. På Francis Prices plantage var der kakaotræer, hvilket var typisk for de allerførste engelske plantager på Jamaica. I 1670 ramte en katastrofal svampesygdom Jamaicas kakaotræer, og det tvang Price til at foretage overgang til sukkerrør. Dette markante skifte banede vejen for kommerciel sukkerproduktion på Worthy Park Estate, der begyndte i 1720, og som har fortsat ufortrødent indtil i dag. Dette banede naturligvis også vejen for romproduktion, og den første kendte optegnelse af romproduktion på Worthy Park Estate var i 1741, før nogen andre jamaicanske destillerier var startet.

I 1863 blev Worthy Park Estate solgt til Earl of Shrewsbury og Talbot for 8.550 pund, og det afsluttede Price-æraen. Siden da skiftede Worthy Park Estate hænder flere gange, og fokus skiftede fra sukkerproduktion til kakaoproduktion og kvægdrift afhængigt af økonomiske tendenser.

I 1918 købte Frederick L. Clarke Worthy Park Estate for 44.000 pund, svarende til cirka 25 millioner kroner justeret for inflation. Nu i sin fjerde generation har Clarke-familien ejet og drevet Worthy Park Estate siden. Det betyder dog ikke, at der hele tiden har været produceret rom der. Efter Anden Verdenskrig var der overskud af jamaicansk rom, så Worthy Park Estate indgik en aftale med Spirits Pool Association of Jamaica om at stoppe produktionen i 1962. Det betød, at Worthy Park Estate var ude af destillationsbranchen i årtier, indtil Clarke-familien i 2004 besluttede, at der var plads til en ny jamaicansk rom lavet med kvalitetsingredienser destilleret efter den traditionelle jamaicanske Pot-Still metode.

I 2005 blev der bygget et nyt destilleri, og i 2007 begyndte Worthy Park igen at sende rom ud efter en pause på 45 år. Det første produkt, der blev frigivet, var under navnet Rum-Bar. Brandet hylder de traditionelle rombarer, der er spredt ud over Jamaica. Rum-Bar er sidenhen blevet et af de mest populære rommærker på Jamaica. I 2017 blev Worthy Park Single Estate Reserve lanceret. En autentisk og traditionel jamaicansk rom og den første udgivelse under Worthy Park-serien af aftapninger. Det er et 100% single estate produkt; batch destilleret, lagret, blandet og tappet på stedet.


Worthy Park Estate-destilleriet. Billeder via: Worthy Park Estate

Romproduktion hos Worthy Park Estate

Først og fremmest er Worthy Park Estate den mest effektive producent af sukkerrør i Caribien. Mens de fleste fabrikker bruger 11 tons sukkerrør for at lave et ton sukker, har Worthy Park kun brug for ni. Et par hundrede meter nordøst for sukkerfabrikken, omgivet af sukkerrørsmarker på alle sider, ligger det moderne destilleri, der blev bygget omkring 2005. Det første, man ser, når man går ind i destilleriområdet, er en melassetank, der kan håndtere 55.000 kg. Tanken hviler på toppen af en vægt, og modtager frisk melasse pumpet gennem en underjordisk rørledning, der løber en kilometer mellem sukkerfabrikken og destilleriet; et radiosignal fra vægten styrer, hvornår melasse pumpes ind i tanken.

Worthy Park Estate har fem forskellige marques registreret, men laver to primære romtyper - lav- og højesterrom. Gæringen sker i fire tanke af hvidt amerikansk egetræ. Lavester-stilen gærer i alle fire fermenteringstanke i 30 timer og temperaturstyres af varmevekslerenheder, der holder mæsken ved omkring 30 grader. Ved afslutningen af gæringen har mæsken en alkoholprocent på ca. 8,5 procent.

Worthy Park Estates melassetank. Billede via: Cocktail Wonk

Worthy Park Estate har fem forskellige marques registreret, men laver to primære romtyper - lav- og højesterrom. Gæringen sker i fire tanke af hvidt amerikansk egetræ. Lavester-stilen gærer i alle fire fermenteringstanke i 30 timer og temperaturstyres af varmevekslerenheder, der holder mæsken ved omkring 30 grader. Ved afslutningen af gæringen har mæsken en alkoholprocent på ca. 8,5 procent.

Liste over marques fra Worthy Park Estate og deres esterniveauer. Tabel via: Cocktail Wonk

Til deres højesterrommæsk - som er den, der er brugt til at lave vores nye rom - bruger Worthy Park Estate melasse, sukkerjuice og knuste sukkerrørstængler fra sukkerfabrikken. Den naturlige gær fra stænglerne er rigeligt til naturlig gæring og eliminerer behovet for at købe gær udefra. Højester-mæsken bruger kun to fermenteringstanke, tager cirka to til tre uger at fuldføre og er ikke temperaturstyret. Den resulterende rom har et esterniveau på omkring 900 PPM. Alkoholprocenten for højester mæsken er til gengæld betydeligt lavere end de 8,5 procent for den lavestermæsk. Det vil sige, det, du vinder i ester eller smag, giver du op i total ethanol (alkohol). Årsagen til dette er simpelt sagt, at ét estermolekyle består af ét alkoholmolekyle plus ét syremolekyle. Derfor vil der i en højestermæsk være færre alkoholmolekyler, der ligger frit.

Billeder af fermenteringstankene og varmevekslerenhederne, der temperaturstyrer fermenteringen. Billeder via: Cocktail Wonk

På den modsatte side af fermenteringsområdet er der en enkelt pot still, købt fra Forsyths i Skotland. Den er fuldstændig automatiseret og behandler 18.000 liter mæsk i en fem til seks timers periode. Destillationsapparatet og de to retorter hviler på en forhøjet platform, der først blev fuldstændig samlet i Skotland, før den blev demonteret og sendt til Jamaica. Destilleriet købte Forsyths’ kedler, fordi det gav mulighed for at tilbringe to uger i Skotland med Chivas Brothers (en anden kunde hos Forsyths) for at lære så meget som muligt om destilleribranchen.

Hvad der er tilbage efter hver destillation, er dunder. Nogle destillerier, som for eksempel Hampden Estate, bruger dunder som en komponent i efterfølgende mæsker, men hos Worthy Park Estate spreder de det ud over sukkerrørsmarkerne som gødning, men kun under stærkt kontrollerede forhold for at forhindre miljøskader.

Til lagring af deres rom bruger Worthy Park Estate tidligere brugte bourbonfade fra Jack Daniels i Tennessee. Efter at være blevet fyldt, står de lodret på paller stablet seks højt.

De to Forsyths Pot Stills kører kun halvdelen af året, men hvis efterspørgslen stiger, kan de køre hele året, ligesom der er gjort plads til, at der kan tilføjes yderligere Pot Stills. Billeder via: Cocktail Wonk


Hvis du er interesseret i at se, hvilke andre flasker fra Worthy Park Estate vi har på lagret, så er der et udvalg herunder.

Er du fyldt 18 år?
For at handle hos Rombo.dk skal du være over 18 år