Spotlight: Plantation Rombo Single Cask Guyana 2011 Big Peat

For et par uger siden kunne vi med stor stolthed præsentere en nyhed, der bærer både Plantation's signatur og vores eget Rombo-logo. Gennem vores utallige smagssessioner på jagt efter den ultimative rom, stødte vi på en rom, der skilte sig markant ud. Denne rom, med sin unikke og dybtgående kompleksitet, fremstod uden en skygge af overflødig sødme, og den appellerede straks til vores smagsløg. Men hvad gør denne rom så særlig? Svaret ligger i dens smagsrejse - en fascinerende tur, hvor den har taget smagsindtryk fra tre meget forskellige lande og kulturer. Følg med, mens vi først tager dig med på denne smagsfulde odyssey, og derefter dykker vi dybere ind i historien bag de steder, der har beriget vores rom med sin unikke palet af smagsnoter.


Smagsrejsen

Plantation Rombo Single Cask Guyana 2011 Big Peat starter sin rejse i Guyana, som har et tropisk klima, og produceres af Demerara Distillers Limited. Her lader man sukkerørsmelassen fermentere i fire til fem dage, inden den bliver destilleret i en Pot Still.

På dette stadie har rommen en naturlig sødme fra sukkerrøret og noter af tropiske frugter som banan og citrus. Den har også undertoner af græs. Derudover er der antydninger af krydderier og mineralitet relateret til dyrkningsjorden og fermenteringsvandet.

De første to år efter destilleringen tilbringer rommen i bourbon-fade, hvor den optager rige toner af vanilje, karamel og subtile trænoter. Den befinder sig stadig i Guyanas tropiske klima, hvilket fremskynder ældningsprocessen og tilfører rommen dybde og kompleksitet.

Efter sin tid i Guyana sendes rommen til det kontinentale klima i Frankrig, hvor den tilbringer ni år i Maison Ferrand Cognac-fade. Her bliver rommen præget af den tætte, rige karakter af Cognac, hvilket giver noter af stenfrugter, let krydderi og en raffineret sødme, der minder om tørrede frugter og nødder. Den langsomme ældningsproces i Frankrig lader rommen udvikle en silkeblød tekstur, som balancerer de kraftfulde noter fra dens tid i Guyana.

Endelig afslutter rommen sin rejse med tolv måneder i Big Peat-whiskyfade, hvilket introducerer den til en helt ny verden af smag. Disse tidligere tørvede Islay-whiskyfade tilfører vores rom en røget kvalitet med antydninger af havsalt, tang og en jordnær, medicinsk nuance. Dette er en spændende drejning, der tilføjer en ny dimension til den allerede komplekse palet af smagsnoter.

Resultatet af denne smagsrejse er en rom, der er rig, flerlaget og unik. Den kombinerer det bedste fra tre forskellige verdener: Guyanas kraftfulde tropiske klima, Frankrigs elegante ældningsteknikker og Islays karakteristiske røgede noter, hvilket skaber en rom, der virkelig er enestående.


Demerara Distillers Limited

Nu kigger vi nærmere på de steder, som har beriget vores rom med sin unikke palet af smagsnoter. Og vi starter i hjertet af Guyana langs den slyngede Demerara flod. Her findes et destilleri, som har spillet en afgørende rolle i rommens historie - Demerara Distillers Limited (DDL). DDL’s historie strækker sig over flere århundreder og er uløseligt forbundet med regionens søde gyldne råvare, nemlig Demerara sukker.

Historien om DDL begynder i det 17. århundrede, da de første sukkermøller blev etableret langs Demerara floden. Med tiden voksede antallet af sukkerplantager og destillerier, og Demerara blev kendt for sin førsteklasses sukker. Derfra var det kun naturligt at bevæge sig ind i produktionen af rom, og Guyanas rom blev hurtigt kendt for sin unikke og uforlignelige smag.

I de efterfølgende århundreder fusionerede mange af destillerierne, og Demerara Distillers Limited opstod som en kraftfuld enhed i 1983, der samlede erfaringer og traditioner fra de mange destillerier i regionen. I dag er DDL den sidste tilbageværende destillatør i Guyana, men det bærer stolt arven fra alle de tidligere destillerier.

Det, der sætter DDL’s rom i en klasse for sig, er en perfekt balance mellem de gamle traditionelle destillationsmetoder og moderne teknik. Fra de gamle trædestilleringskolonner - nogle af dem er de ældste i verden - til de specielle træfade som bruges til lagring, hver detalje bidrager til at præge rommens karakter.

Derudover giver den rige, naturlige Demerara sukker, som er kendt for sin karamelliserede og mørke sødme, rommen en dybde og rigdom, der er svær at matche. Dette, kombineret med Guyanas tropiske klima, som sikrer en hurtigere modning, resulterer i en intens og mættet smagsoplevelse.

DDL’s sortiment af rom spænder bredt. Fra deres lette og delikate rom - perfekte til cocktails - til deres dybe, rige og komplekse gamle rom, som bedst nydes rent. En af stjernerne i deres portefølje er uden tvivl El Dorado-serien. Kendt for sin exceptionelle kvalitet, er El Dorado blevet en favorit blandt romelskere verden over og er blevet hyldet for sin smagsprofil, der kombinerer noter af tropisk frugt, karamel, krydderier og et hint af røget eg.

Udover deres berømte rom, har DDL også en alsidig produktportefølje. DDL producerer også en række andre spiritusser, såsom gin, vodka, og likører med lokale smagsnuancer.

Interessant nok har DDL også et stærkt partnerskab med PepsiCo, hvilket gør dem til den officielle distributør af Pepsi-produkter i Guyana. Dette partnerskab har tilladt dem at tilføje et udvalg af internationalt anerkendte sodavandsmærker til deres sortiment, suppleret med deres egne tropiske sodavandsvarianter og juiceblandinger. Disse drikkevarer er inspireret af de frugter og smage, der findes i Guyanas frodige landskab. DDL's vinsegment inkluderer også både importerede og lokalt fremstillede vine, der er omhyggeligt udvalgt for at supplere det lokale køkken og forbrugernes smag.

En Double Wooden Pot Still som oprindeligt var placeret på Port Mourant Sukkerplantagen og har været i drift i mindst 250 år. Billede via: El Dorado Rum


Maison Ferrand

Maison Ferrand har deres produktionslokaler i Ars på Château de Bonbonnet fra det 18. århundrede. Her får alle Plantation deres anden lagring på Maison Ferrand cognac-fade. Billede via: Maison Ferrand

Nu dykker vi dybere i vores roms andet stop: Maison Ferrand, som er en af verdens førende boutiqueproducenter af fin spiritus og arkitekten bag en historisk spiritusbevægelse. Virksomheden blev grundlagt af Alexandre Gabriel i 1989 med en mission om at bevare gamle håndværksmetoder, der indfanger spiritussens sande essens, samt et engagement i at genbesøge klassikerne samtidig med at fremme innovation.

Eventyret begyndte med Ferrand Cognac, en 100% Grande Champagne Cognac med rødder i regionen, der strækker sig over mere end fire århundreder og ti generationer. I 1996 skabte de Citadelle Gin, hvilket banede vejen for en bevægelse af franske gins. På grund af strenge regler fastsat af Cognac's appellation d’origine contrôlée (AOC) var Alexandre Gabriel nødt til at stoppe brugen af sine cognac-destillationsapparater i syv måneder om året.

Efter fem lange års forhandlinger fik han AOC-tilladelse til at destillere gin i den periode, hvor destillationsapparaterne normalt var inaktive, hvilket gav de traditionelle kobber pot-destillationsapparater nyt liv og formål.

Alexandre introducerede derefter Plantation Rum i 1999, hvilket afspejlede hans passion for gamle rom-fremstillingsteknikker og implementerede den karakteristiske dobbelte ældningsproces, der kendetegner disse spiritusser. Efter flere års ældning i Bourbon-fade i troperne, bliver Plantation rom derefter sendt med skib til Château de Bonbonnet i Frankrig, hvor den anden modningsproces finder sted i Maison Ferrands franske egetræsfade, hvilket beriger rommen med delikate tannin-undertoner.

I marts 2017 erhvervede Maison Ferrand West Indies Rum Distillery på Barbados og en tredjedel af den berømte National Rums of Jamaica, som ejer destillerierne: Clarendon, Long Pond og Innswood. Med disse enestående produktionsværktøjer opfyldte Alexandre Gabriel sin vision om at skabe fantastiske romme gennem en løbende eksperimentel proces, der kombinerer moderne teknikker med forfædrenes metoder til at lave fin rom.


Big Peat

Vi slutter af, hvor fadene til Plantation Rombo Single Cask Guyana 2011 Big Peat afsluttende lagring kommer fra. For i whiskyens verden er der få ting så genkendelige som røgen fra en tørvet Islay Single Malt. Midt i dette landskab finder man Douglas Laing's Big Peat, et blend af maltwhiskyer fra denne berømte region, der leverer en intens og uforglemmelig smagsoplevelse.

Douglas Laing & Co., et familiedrevet firma grundlagt i 1948 af Fred Douglas Laing, har i årtier skabt exceptionelle whiskyer, der fremhæver Skotlands forskelligartede regioner. I 2009 blev Big Peat lanceret som en del af firmaets "Remarkable Regional Malts" -serie, der sigter mod at fange essensen af hver whiskyregion i Skotland.

Big Peat er en hyldest til Islay's stærkt tørvede karakter. Den kombinerer maltwhiskyer fra berømte destillerier, der indkapsler Islays sprudlende ånd. Det inkluderer Caol Ila, som tilfører sødme, Bowmore, den perfekte balance, Ardbeg en medicinsk, jordnær kvalitet og Port Ellen en ægte grad af elegance! Resultatet er en whisky, der bruser over med noter af tørv, havsalt, jod og en subtil sødme - en sand refleksion af den vilde natur på Islay.

I en verden, hvor whiskymarkedet konstant udvikler sig, står Big Peat som et fast symbol på tradition, kvalitet og en ubøjelig kærlighed til Islay's røgede karakter.


Mens vi er begejstrede for den smagfulde rejse, som Plantation Rombo Single Cask Guyana 2011 Big Peat tilbyder, opfordrer vi dig også til at udforske andre enestående spiritusser fra for eksempel Maison Ferrand, Demerara Distillers Limited eller Douglas Laing & Co. Hver flaske fortæller sin egen unikke historie, som tager dig med på en rejse gennem tid, geografi og kunsthåndværk.

Så hvorfor ikke dykke dybere ned i vores udvalg? Udforsk vores samling og lad os tage dig med på endnu flere smagsfulde eventyr. Uanset om du er ny i spiritussens verden eller en erfaren kendt, har vi noget, der vil pirre dine smagsløg og udvide din horisont.

Du kan eventuelt starte herunder med nogle andre flasker, som også stolt bærer Rombo-logoet.

Er du fyldt 18 år?
For at handle hos Rombo.dk skal du være over 18 år