Min egen rom: Fra fad til flaske

I verden af rom er mangfoldighed og smagsnuancer ikke bare en del af oplevelsen - de er selve essensen. Uanset om du er en ægte rom-entusiast eller blot begynder din rejse ind i denne fascinerende verden, vil du hurtigt opdage, at rom ikke bare er rom. Det er en verden af valgmuligheder, fra de subtile forskelle fra fadtypen til den komplekse profil som terroir giver gennem sukkerrørerne.

Som Paw nævner i vores lanceringsvideo, er romsmag en personlig og subjektiv ting. Nogle kan lide en rund, blød og behagelig rom med masser af sødme, mens andre hellere vil smage karakteren af en bestemt type rom fra Jamaica, kendt for sit høje esterniveau.

Fordi der er sådan en rig mangfoldighed i romsmag, har vi sat os for at præsentere jer for et væld af valgmuligheder, når I skal lave jeres egen rom. Vi har udvalgt fem lagrede rom, fem ulagrede rom og to forskellige fadtyper for at sikre, at I kan skræddersy den perfekte romoplevelse. Alt i alt byder vi på 20 forskellige rommuligheder.

Selvom vi ikke kan byde på smagsprøver af den endelige rom, der vil komme ud af dine valg - da denne endnu ikke er tappet - har vi sørget for at give jer en dybdegående beskrivelse af alle valgmulighederne, der påvirker det endelige smagsresultat.

Før vi dykker ned i de detaljerede beskrivelser, vil vi gerne præsentere jer for en oversigt. I denne blogpost finder du beskrivelser af de to fadtyper, de lagrede og ulagrede rommuligheder, og andre valg som påvirker smagen af din rom: Hvor længe rommen lagres, sødme og alkoholprocent.

Uanset om du søger information eller inspiration, er du kommet til det rette sted. Læs videre og start din rejse mod at få lave din helt egen rom.


Sherry: 

Når rom lagres i Pedro Ximénez (PX) sherryfade, erhverver den dybe noter fra denne søde sherry. PX tilfører rommen intens sødme, nuancer af tørrede frugter som rosin og sveske, samt hints af karamel og mørk chokolade. Den mørkebrune farve fra PX-sherryen kan også gøre rommen dybere i nuance. Resultatet er en rig, kompleks rom med en fløjlsagtig mundfølelse og dessertagtige undertoner.

Virgin Oak:

Når rom lagres i friske egetræsfade, kendt som Virgin Oak-fade, skaber det en markant påvirkning på dens smagsprofil og farve. Sådanne fade fremhæver en intens træagtig karakter i rommen, beriget med noter af egetræ og cedertræ. Samtidig fremkommer smagsnuancer af vanilje og karamel, resultatet af egetræets naturlige forbindelser. Rommen kan også antage krydrede undertoner, som sort peber og kanel. Derudover bidrager fadet med tanniner, som giver en tørrere mundfølelse og balancerer rommens sødme. Denne lagringsmetode giver også rommen en dybere farve.

Dominikansk AFD 0 år

Dominikansk rom kendt for sin blødhed, kvalitet og traditionelle produktionsmetoder, som giver den en unik plads i romverdenen. En af de mest fremtrædende træk ved dominikansk rom er dens bløde, velbalancerede profil. Den er ofte mere sød end andre romvarianter og har en ren og klar smag. Denne rom kommer fra Alcoholes Finos Dominicanos, som er et stort destilleri, der laver rom til en lang række uafhængige producenter.

Jamaica WPL 0 år

Worthy Park Light (WPL) rom fra Jamaica er kendt for sin distinkte karakter, der afspejler øens rige romtraditioner. Denne rom fremhæver en frugtagtig og blomstret essens, mens den også bærer den unikke "funky" kvalitet af et mildt ester-niveau, som giver en næsten bananlignende duft. Græssede og vegetabilske nuancer afspejler rommens tætte bånd til det lokale sukkerrør. Ledsaget af lette røgede noter og varme krydderier, tilbyder WPL en blød smagsoplevelse med en dyb, langvarig eftersmag, karakteristisk for Worthy Park's dedikation til kvalitet.

Jamaica STC♥E 0 år

Jamaicansk STC♥E rom kommer fra Long Pond destilleriet i Trelawny sognet i det nordvestlige Jamaica. Rommen er kendt for sin esterprofil, som kombinerer den karakteristiske "funky" smag med en mere afbalanceret og tilgængelig tilgang end højester-rom. Den har et esterniveau på 550-700 gr/hL AA, som er et mellemniveau. Smagsnuancer inkluderer en rig palette af tropiske frugter som ananas, mango og banan, nuanceret med citrus og tørret frugt. Dette suppleres af græssede og jordiske undertoner, der afspejler den rå sukkerrørskarakter. Et hint af tobak og en let krydret undertone fuldender profilen, hvilket resulterer i en fyldig rom med en varm eftersmag, der begejstrer uden at overmande.

Barbados WIRD Pot Still 0 år

Barbados' West Indies Rum Distillery (WIRD) laver både kolonne-destilleret rom og som i dette tilfælde pot still-rom, som byder på en dyb og rig smagsoplevelse. 100% pot still destillation resulterer i en fyldigere, mere olieagtig mundfølelse. Rommen fremviser nuancer af moden frugt, herunder tropiske frugter og citrus, som er typiske for pot still-produkter. Samtidig kan man også opdage en let mineralitet, karakteristisk for mange Barbados rom. Afslutningsvis sikrer WIRD Pot Still rom en blød og vedvarende eftersmag, der elegant binder smagsnuancerne sammen, hvilket gør den til en unik repræsentation af Barbados' romtradition.

Guadeloupe Montebello 0 år

Rom fra Guadeloupe afspejler en fusion af franske og caribiske destillationstraditioner. Lavet primært fra friskpresset sukkerrørssaft, byder den på en tydelig græsset og vegetabilsk undertone. Frugtagtige nuancer af melon, citrus og fersken danser sammen med delikate blomstrende aromaer som jasmin. Et strejf af krydderi og en let røget note tilføjer dybde og kompleksitet. Den samlede oplevelse er en medium til fyldig rom med en blød, fløjlsagtig tekstur, der efterlader en vedvarende eftersmag.

Dominikansk AFD 5 år

Dominikansk rom er kendt for sin blødhed, kvalitet og traditionelle produktionsmetoder, som giver den en unik plads i romverdenen. En af de mest fremtrædende træk ved dominikansk rom er dens bløde, velbalancerede profil. Den er ofte mere sød end andre romvarianter og har en ren og klar smag. Denne rom kommer fra Alcoholes Finos Dominicanos, som er et stort destilleri, der laver rom til en lang række uafhængige producenter.

Venezuela 5 år

Venezuelansk rom er kendt for sin rige og balancerede smag, der trækker på landets klima og traditioner. Dens smagsprofil byder på en sød undertone af karamel og honning, akkompagneret af tropiske frugtnuancer og varme krydderier som kanel. Her kan du altså bygge videre på en blød rom med en harmonisk og varm eftersmag, der afspejler Venezuelas dedikation til kvalitet.

Jamaica WPL 3 år

Worthy Park Light (WPL) rom fra Jamaica er kendt for sin distinkte karakter, der afspejler øens rige romtraditioner. Denne rom fremhæver en frugtagtig og blomstret essens, mens den også bærer den unikke "funky" kvalitet af et mildt ester-niveau, som giver en næsten bananlignende duft. Græssede og vegetabilske nuancer afspejler rommens tætte bånd til det lokale sukkerrør. Ledsaget af lette røgede noter og varme krydderier, tilbyder WPL en blød smagsoplevelse med en dyb, langvarig eftersmag, karakteristisk for Worthy Park's dedikation til kvalitet.

Jamaica NYE-WM 2 år

New Yarmouth Distillery i Jamaica er kendt for sin dybt aromatiske og ester-rige rom, som fremmaner intense "funky" nuancer af overmodne bananer, ananas og anden tropisk frugt. Sammen med disse karakteristiske ester-noter kommer et spektrum af andre frugtaromaer, der spænder fra sprøde citrusnoter til dybere nuancer af tørret frugt. Underliggende er der en let græsset eller jordisk undertone, der ærer rommens rå sukkerrørskarakter. NYE-WM står for New Yarmoth Estate - William McConnell, og er rommens marque. Det betyder at rommen er en højesterrom med et esterniveau på 1300-1400 gr/hL AA.

Jamaica DOK 3 år

Jamaicansk DOK kommer fra Hampden Estate destilleriet. DOK står for Dermot Owen Kelly-Lawson, og betyder at det er en højesterrom med et esterniveau på 1500-1600 gr/hL AA. Det giver en intens "funky" kvalitet og frembringer noter af overmodne bananer, modnet frugt og andre tropiske nuancer som ananas. Samtidig byder den på en rig palette af frugtaromaer, fra lyse citrusindtryk til dybere toner af tørret frugt og bær. Denne rom har desuden en markant græsset og jordisk undertone, der afspejler dens rå sukkerrørskarakter. Mundfølelsen er robust, og DOK rom kan ofte føles overvældende, hvilket gør den til en unik oplevelse. 

Længden på lagringen

Hvis du vælger at få lavet din egen rom, vil fadlagringen foregå i små 40-50 liters fade. Fordelen ved dette er, at lagringen i disse går væsentligt hurtigere end i de sædvanlige 200 liters fade, da alkoholen er i meget mere interaktion med træet. 

I forhold til hvor lang tid din rom skal lagre, kan du arbejde ud fra disse generelle retningslinjer:

  • Allerede lagret rom: Forvent 6-12 måneders lagringstid
  • Ulagret (lys) rom: Forvent 1-3 års lagringstid

Hvor længe rommen skal lagre er dit valg, men jo længere du lader rommen lagrer, desto mere vil rommen nå at interagere med træet. Dette medfører at rommen vil tage flere smagsnuancer fra fadet og dermed vil fadtypen fylde mere i den endelige smagsprofil. For det andet vil rommen - afhængigt af temperatur og luftfugtighed - fordampe en smule fra fadet igennem lagringsperioden. Det bedste bud er ca. 3% om året.

Sødme

Historisk set blev rom sødet ved at tilsætte sukker efter destillationen, både for at gøre den blødere og eventuelt skjule nogle fejl. Den rom, vi tilbyder til at lave din egen rom af, er af rigtig god kvalitet, så det er ikke nødvendigt at skjule nogen fejl. Men muligheden er der selvfølgelig til dem, der ynder en sødere rom.

Her er nogle overvejelser, man skal gøre sig, inden man beslutter sig for at tilføje sukker til sin rom:

  • Sukker kan gøre rommen sødere og mildere. Dette kan være ønskeligt for dem, der foretrækker en sødere drik, eller hvis rommen er for skarp i smagen.
  • Sukker kan ændre rommens konsistens og gøre den mere sirupsagtig. Dette kan være ønskeligt for nogle, men ikke for andre.

Det er også vigtigt at huske på, at rommen i forvejen vil optage en række smagsstoffer og karakteristika fra træet, som kan give en sødere og mere rund smagsprofil – for eksempel smagsnuancer af vanilje og karamel fra et Virgin Oak-fad eller sukkerrester fra et sherry-fad.

Hvis man beslutter at tilføje sukker til sin rom, er det vigtigt at gøre det med omhu og i små mængder for at opnå den ønskede smag. Men som med alt, hvad der vedrører personlig smag, er det op til den enkelte at afgøre, hvad de foretrækker.

Alkoholprocent

Alkoholprocenten kan have en væsentlig indflydelse på smagen og oplevelsen af en rom. Her er nogle overvejelser omkring, hvordan alkoholprocenten kan påvirke smagen:

  • Højere alkoholprocenter kan forstærke og intensivere smagen. Dette skyldes, at alkohol er et godt opløsningsmiddel og kan frigive flere aromatiske forbindelser.
  • Rom med en høj alkoholprocent kan give en brændende eller prikkende fornemmelse i munden og i halsen ved indtagelse. Nogle mennesker kan finde denne fornemmelse behagelig, mens andre kan finde den for skarp.
  • Højere alkoholprocenter kan til tider medføre en mere kompleks smagsprofil, selvom dette også afhænger af andre faktorer som destillationsteknik, lagringstid og trætypen af fadet.
  • Rom med højere alkoholprocent kan have en længere og mere vedvarende eftersmag.

Generelt vil præferencen for alkoholprocenten i rom variere fra person til person. Nogle foretrækker den rige og intense smag af en rom tappet ved fadstyrke, mens andre måske søger en blødere og mere afdæmpet oplevelse. Det vigtigste er at vælge den alkoholprocent, der passer bedst til den enkeltes smag og den påtænkte anvendelse.

Derudover skal man selvfølgelig være opmærksom på, at hvis man vælger at fortynde produktet ned til de “normale 40%”, så vil der være flere flasker i forhold til at tappe ved for eksempel 60% fadstyrke.


Herunder kan du se alle tyve blandinger af fadtype og romtype, som er tilgængelige i 'Min egen rom' lige nu.

Er du fyldt 18 år?
For at handle hos Rombo.dk skal du være over 18 år