Michter's kåret til verdens mest beundrede whiskymærke

Michter's er blevet kåret til verdens mest beundrede whiskymærke i den tredje udgave af den årlige top 50-liste udgivet af Drinks International. Destilleriet, der har base i Kentucky, ejes af Chatham Imports og er et af de mest eftertragtede mærker på markedet.

Andenpladsen på listen går til det japanske whiskymærke Yamazaki, som fik kåringen i 2021, mens det Islay-baserede single malt mærke Ardbeg fuldendte top tre.

The World's Most Admired Whiskies blev først lanceret i 2021 med det formål at identificere de 50 mest beundrede mærker inden for whisky på tværs af kloden.

I 2021 var det som nævnt Yamazaki, der vandt titlen, og i 2022 var det Springbank, der blev kåret til verdens mest beundrede whiskymærke.

For at lave listen etablerede Drinks International et afstemningsakademi bestående af uafhængige whisky-eksperter fra hele verden. De gav deres 10 mest beundrede mærker baseret på kvalitet og pålidelighed, forholdet mellem pris og kvalitet samt styrken af branding og markedsføring.

Michter’s

Destilleriet, som senere skulle blive Michter's, blev grundlagt i midten af det 18. århundrede af brødrene Johann og Michael Shenk i Schaefferstown, Pennsylvania. Det siges, at brødrene Shenk var blandt de tidligste amerikanske whiskyproducenter, der brugte rug fra deres egne marker. Deres whisky opnåede et godt omdømme, og den blev købt af George Washington til hans soldater under vinteren i 1778, så de havde noget at varme sig på.

Det var dog først i 1950'erne, at destilleriet fik sit nuværende navn ved at kombinere navnene på de daværende ejers sønner, Michael og Peter. I 1989 blev destilleriet imidlertid erklæret konkurs på grund af manglende efterspørgsel efter amerikansk whiskey.

I midten af 1990'erne blev varemærket overtaget af Joseph J. Magliocco og hans konsulent, Richard 'Dick' Newman, som flyttede det til dets nuværende hjem i Kentucky, hjertet af moderne amerikansk whiskey.

Mest beundrede World Whisky

Yamazaki opnåede sin tredje podieplacering i træk, hvilket markerer en perfekt afslutning på året for ejeren, Suntory, der fejrede sit 100-års jubilæum i 2023. Af alle de årlige almindelige udgivelser af single malt, er The Yamazaki Mizunara en af de mest forventede blandt whiskyejere over hele verden. Mens den årlige udgivelse ikke har en aldersangivelse, afslørede The Yamazaki en 18-årig Mizunara som en del af Suntory's jubilæumsfejringer, hvilket var en af de mest spændende japanske whiskyer, der er blevet lanceret i de seneste år.

Mest beundrede Scotch Whisky

Ardbeg, der ejes af LVMH, bliver beundret af alle sektorer i branchen og forbliver en stærk søjle i Islay-whiskyindustrien. Dens 10-årige udgave betragtes som en af de blødeste dråber fra den skotske ø, mens dens portefølje også inkluderer en mere kompleks 25-årig udgave samt nogle usædvanlige og begrænsede udgaver som Bizarre BQ og Heavy Vapours. Det er forfriskende at se et mærke, der er over 200 år gammelt, stadig udfordre grænserne i 2023.

Mest beundrede Irish Whiskey

Method & Madness har erobret titlen og slår snævert Redbreast. Mens begge whiskyer hører under Irish Distillers' portefølje, roses Method & Madness af både whiskyeksperter og bartendere for at udfordre grænserne for irsk whisky og eksperimentere til det yderste, samtidig med at de producerer fremragende dråber. Franske Limousin-, fransk kastanje-, japansk cedertræ- og morbær-fade er blot nogle af de eksotiske træsorter, der bruges i modningen af whiskey fra Method & Madness.

Stauning

Danske Stauning gjorde sin debut på årets liste som nummer 40 og er dermed den eneste repræsentant fra Skandinavien.

Stauning blev grundlagt i 2005 af en gruppe på ni venner, hvis erfaring inden for spiritusproduktion var tvivlsom, for at sige det mildt. De lykkedes dog med at rejse midler til at omdanne et gammelt slagteri til et destilleri, og Staunings efterfølgende succes førte til, at Diageo's Distilled Ventures erhvervede en mindre andel i 2015. I 2018 åbnede Stauning sit topmoderne destilleri, hvor de har formået at kombinere traditionelt håndværk med innovativt ingeniørarbejde. Dette inkluderer en automatiseret gulvmaltningsproces og direkte opvarmede små pot stills. Stauning har også fokus på bæredygtige produktionsmetoder og miljøvenlige praksis, herunder brug af lokalt dyrket byg og rug til whiskyen. Kornet stammer fra marker, der alle ligger inden for en radius af få kilometer fra destilleriet.

Se hele listen nedenfor.

Nr. Brand, Land
1 Michter's, USA
2 Yamazaki, Japan
3 Ardbeg, Skotland
4 Bruichladdich, Skotland
5 Compass Box, Skotland
6 Springbank, Skotland
7 Nikka, Japan
8 Johnnie Walker, Skotland
9 Glenmorangie, Skotland
10 Hibiki, Japan
11 The Macallan, Skotland
12 Method & Madness, Irland
13 Redbreast, Irland
14 Laphroaig, Skotland
15 Starward, Australien
16 Chichibu, Japan
17 Teeling, Irland
18 Balvenie, Skotland
19 Caol Ila, Skotland
20 Lagavulin, Skotland
21 Nc'nean, Skotland
22 Woodford Reserve, USA
23 Bushmills, Irland
24 Kyrö, Finland
25 Ardnamurchan, Skotland

 

Nr. Brand, Land
26 Glenfiddich, Skotland
27 The Glenlivet, Skotland 
28 Hakushu, Japan
29 Highland Park, Skotland
30 Kilchoman, Skotland
31 Jameson, Irland
32 Midleton, Irland
33 Talisker, Skotland
34 The Oxford Artisan Distillery, England
35 Woven Whisky Makers, Skotland
36 Uncle Nearest, USA
37 Buffalo Trace, USA
38 Maker’s Mark, USA
39 Monkey Shoulder, Skotland
40 Stauning, Danmark
41 Glen Scotia, Skotland
42 Glendronach, Skotland
43 Naked Malt, Skotland
44 Raasay, Skotland
45 Amrut, Indien
46 Craigellachie, Skotland
47 Glenfarclas, Skotland
48 Waterford, Irland
49 Chivas Regal, Skotland
50 Gordon & Macphail, Skotland

 

Er du fyldt 18 år?
For at handle hos Rombo.dk skal du være over 18 år