Hampden Estate: Et unikt smagsunivers

Jamaicanske rom har altid været berømte og eftertragtede for deres "funkiness" og høje esterniveauer. Hampden Estate er særligt kendt for sine ekstraordinære aromaer. Faktisk blev Hampdens rom - og bliver stadig til en vis grad - anvendt i parfumer samt til fremstilling af andre drikkevarer såsom likører og bitters.

Faktisk siger Hampden Estate selv, at de sandsynligvis er det bedste destilleri i verden i dag.


De fem søjler

Så hvordan kommer Hampden Estate frem til at de skulle være det bedste destilleri i verden?

De baserer påstanden på fem objektive og grundlæggende overvejelser, de såkaldte 'fem søjler'.

Den første søjle er kildevand. De bruger udelukkende vand fra en naturlig kilde i deres forskellige produktionsstadier. Vandet, der anvendes til fremstillingen af rommen, leveres ikke fra underjordiske vandlagre, men via destilleriets eget system til indsamling af bjergvand. Efter brug returneres kun rent vand til jorden.

Den anden søjle er deres brug af vild fermentering. Hampden Estate bruger nemlig en ekstremt langvarig gæring med naturlige gærstammer. Produktionen følger teknikker fra det 18. århundrede, hvilket skaber et meget højt niveau af estere, der giver den karateristiske aromatiske profil, som er unik inden for sin genre.

Deres tredje søjle er brugen af Pot Still i destilleringen. Hampden Estate bruger stadig diskontinuerlig destillation til at fremstille sine rom; det har i øjeblikket fem operationelle pot stills. Den ældste er en John Dore, der blev installeret i 1960 og kan indeholde 2.000 gallon (7.560 liter). Dens imponerende svane-lignende hals har givet den kælenavnet "elefanten".

Den fjerde søjle handler om brugen af tropisk lagring. Deres rom lagres i mindst 7 år i Jamaica under et tropisk klima, hvilket svarer til cirka 25 års lagring i Europa.

Den femte søjle går på, at Hampden Estates rom bliver produceret, lagret og tappet uden tilsætningsstoffer. Ingen tilsat sukker, tanniner, karamel eller glycerin: Deres rom er fuldstændig autentiske uden nogen form for kunstige tilsætningsstoffer.

Hvorvidt disse fem søjler er tilstrækkelige for, at Hampden Estate kan betegne sig som det bedste destilleri i verden, kan vi ikke bedømme. Der er dog ingen tvivl om, at de dedikerer en betydelig mængde energi til at opretholde høj kvalitet i deres romproduktion og bevare autenticiteten i overensstemmelse med deres historie.


Hampden Estates historie

Hampden Estate er et af Jamaicas ældste destillerier, og det kan spores tilbage til 1753. Det fungerede oprindeligt som en stor sukkerplantage under ejerskabet af Mr. Archibald Stirling fra Skotland. Ejendommen, der ligger inden for den berømte "Queen of Spain Valley", består af cirka 3500 acres.

I 1779 byggede Mr. Stirling det pragtfulde, koloniale Hampden Great House, hvor stueetagen fungerede som et romlager indtil begyndelsen af 1900-tallet.

Efter 1827 kom Dermot Owen Kelly-Lawson i besiddelse af ejendommen, der blev Custos of St. James i 1875 og Justice Of The Peace of Trelawny. Hans datter Ena Kelly-Lawson giftede sig med en Mr. Farquharson, som ved hendes død arvede Hampden. 

Under Første Verdenskrig blev Hampden Wharf konstrueret i Falmouth til forsendelse af sukker og rom. I dag er det en vigtig havn for nogle af verdens største krydstogtskibe.

Derfor fungerer havnefaciliteterne i øjeblikket som et betydeligt turistcentrum. Hampden har også doneret jord til skoler, boliger og mange andre sociale infrastrukturformål.

Farquharson-familien drev godset og producerede sukker og rom indtil 2003, hvor Jamaica Sugar Company of Jamaica, der ejes af regeringen i Jamaica, overtog ejerskabet. Godset er kendt for at have de mest frugtbare sukkermarker i Jamaica, der producerer det højeste sukkerindhold fra den høstede sukkerrør. I løbet af denne tid blev dets rom eksklusivt eksporteret til Europa, England og Skotland.

Mr. Archibald Stirling fra Skotland var Hampden Estates første ejer. Billede via: Glasgow Museums and Collections

I 2009 erhvervede Everglades Farms Ltd., ejet af Hussey-familien, godset. Hussey-familien er dedikeret til at bevare de store traditioner i Hampden og til bevarelsen af gamle famileforretningsværdier, en nødvendig forudsætning, da adskillige af Hampdens nuværende kunder kan spore deres ordrer tilbage gennem adskillige generationer. I samme år begyndte Hampden Estate for første gang at lagre deres rom selv.

I 2018 blev de første officielle aftapninger lanceret kommercielt, hvilket åbnede en ny æra inden for verdenen af ekstraordinære rom. 


Ét destilleri, mange marks

I det tidlige 19. århundrede var Jamaica ligesom andre tidligere britiske kolonier - Barbados, Trinidad, Guyana - effektivt en eksklusiv romleverandør til europæiske romblendere. Det betød, at der dengang ikke var nogen destillerier i kolonierne, der havde deres egen kommercielle rom, og der var ingen idé om bløde, hyggelige sippe rom og endnu mindre om lagring. Destillerierne solgte deres rom i bulk til europæiske blenders, der lavede deres egne blandinger. Disse blenders købte forskellige typer rom fra mange destillerier og tog den friske rom med til Europa for at blande og lagre den. Disse forskellige oprindelser skabte forskellige stilarter, hvilket gav liv til uendelige kombinationer, som blenders kunne bruge til at skabe rom til salg på de europæiske markeder.

Traditionelt havde alle destillerierne derfor en portefølje af “romformler”, der blev solgt i bulk og brugt til at give de endelige blandinger personlighed og smag. Hver destilleri lavede deres egne formler ved at kombinere forskellige råmaterialer, styre gæringsperioder og variere destillationsprocessen.

Som alle andre koloniale destillerier lavede Hampden Estate traditionelt et bredt udvalg af destillater, hver med sine helt egne karakteristika, lige fra lette og frugtagtige rom til ekstremt smagfulde og funky varianter. Hver batch falder inden for ét mark eller marque, med specifikke gærings- og destillationsmetoder, hvilket giver hver enkelt en forskellig karakter. 

Den mest almindelige måde at definere et mark på er ved at måle dens esterniveau, angivet i gram pr. hektoliter ren alkohol (gr/hlpa). Marks betegnes med kryptiske bogstavskoder, og de svarer til en bestemt produktionsmetode og esterindhold. Disse er effektivt akronymer, der markerer tønder i destilleriet med henblik på senere hen at identificere rommen i dem.

Et fad fyldt med HLCF fra Hampden Estate. Billede via: Velier

Hampden Estate producerer otte forskellige marks, hver registreret hos Spirits Pool Association i Jamaica, med niveauer fra cirka 50 gram op til utrolige 1.600 gram ester pr. hektoliter ren alkohol!

Nedenfor er der en gennemgang af hvert af de otte marks, der bliver produceret på destilleriet i Trelawny Parish:

OWH = 40-80 gr/HLPA

OWH står for Outram W. Hussey, og det er et af Hampdens nyeste marks, skabt af Hussey-familien i det første årti af det 21. århundrede. Det er destilleriets letteste mark, men stadig et trofast udtryk for Hampdens stil.

LFCH = 85-120 gr/HLPA

LFCH er et andet nyt mark, opfundet af Hussey-familien. Det står for Lawrence Francis Close Hussey, og ligesom OWH er den lavet kun med melasse og vand, men en længere gæringsproces muliggør udviklingen af en kompleks balance af mange forskellige estere.

LROK = 200-400 gr/HLPA

LROK står for Light Rum Owen Kelly, og det er et historisk mark, skabt i slutningen af det 19. århundrede og dedikeret til Owen-Kelly-familien, som på det tidspunkt ejede Hampden Estate. Fra LROK og fremefter anvendes alle destilleriets fem råmaterialer.

HLCF = 400-600 gr/HLPA

HLCF står for Hampden Light Continental Flavoured, og den kan betragtes som tærsklen til de højere esterprofiler, og den har dybe rødder i Hampden Estates historie som en rom med højt esterindhold, men som forbliver afbalanceret.

<>H = 900-1000 gr/HLPA

<>H står for Diamond Hampden og udtrykker en høj procentdel af de intense smagsnuancer produceret af ethylbutyrat, såsom modne bananer og ananas, der er meget karakteristiske for Hampden-stilen. Dette mark er udgangspunktet for meget koncentrerede profiler.

HGML = 1.100-1.200 gr/HLPA

Hampden George MacFarquhar Lawson er med sine høje niveauer af aromatisk koncentration og større intensitet blev HGML oprindeligt brugt til blandinger på eksportmarkeder. Den domineres af estere af ethylbutyrat.

C<>H  = 1.300-1.400 gr/HLPA

Continental Diamond Hampden er på grund af sin ekstreme intensitet et sjældent mark. Produktionsprocessen ligner HGML's, og aroma profilen er også lignende, men esterniveauerne er endnu højere.

DOK = 1.500-1.600 gr/HLPA

DOK eller Dermot Owen Kelly er et legendarisk mark, og det er rommen med det højeste esterindhold på Hampden Estate og i hele Jamaica. DOK når de højeste lovlige niveauer af esterindhold for rom. At smage på DOK er en ekstrem, men yderst informativ oplevelse.


Hvordan skabes den unikke smagsprofil i rom fra Hampden Estate?

De forskellige esterniveauer i Hampdens marks skaber forskellige aromaprofiler. Det skyldes, at mange estere genererer aromaer, der minder om dem, vi opfatter som frugt og blomster. Disse estere - hver mere markant end den forrige - bringer florale og frugtagtige nuancer såsom grøn æble og pære, og derefter mere intense citrus-, ananas- og banansmagsnuancer. Smagsnuancer der er karakteristiske for Hampdens historiske marks.

Esterne er resultatet af interaktionen mellem syrer og alkoholer både under gæringen og destillationsprocessen. For jamaicansk rom er det den første gæringsfase, der er afgørende. Hampden Estate betragtes som vogter af den traditionelle jamaicanske romproduktionsstil, fordi det stadig anvender en utroligt kompleks gæringsproces. Den alkoholiske gæring kan vare adskillige dage, afhængigt af hvilket mark der produceres. Den væske der er tilbage efter første fermentering kaldes også dead wash. Hos Hampden Estate følger der derefter en sekundær eddikesyregæring, hvor dead wash får lov til at hvile i åbne tanke i yderligere dage for at forbedre esterindholdet yderligere.

En oversigt over hvor længe Hampden Estates forskellige marks fermenterer inden de bliver destilleret. Tabel via: Velier

Hvis vi spurgte en gennemsnitlig romentusiast, hvad Jamaicas hovedråmateriale er, ville vedkommende sandsynligvis sige sukkerrørsmelasse, men dette er en overforenkling. På Hampden Estate bruges fem råmaterialer i variable mængder til at lave de forskellige marks. De seks originale marks blev lavet med alle to normale råmaterialer: Sukkerrørsmelasse og vand. Samt tre råmaterialer som fungerer som en form for special sauce i Hampdens rom: Sukkerrørseddike, dunder og muck.

Disse fem råmaterialer bruges i specifikke mængder for at frembringe de forskellige marks. De to nyeste marks - OWH og LFCH - bruger dog kun to af de fem råmaterialer.

Der er en påstand om, at brugen af "dunder" i fermenteringen muligvis startede på Hampden, men om det passer, kan vi ikke bekræfte. Dunder er "stillage" - affald fra destillationen. Dunder bliver selv tilsat den næste fermentering, men en del af det omdannes også til "muck" - en kombination af sukkerrørsaft, dunder, ubrugte rester af sukkerrør, melasse og vand - rygterne siger, at der også bliver tilsat andre ting.

Den tredje særlige sauce er sukkerrørseddike - en specielt fremstillet eddike fra destilleriet lavet af sukkerrørsaft. Sukkerrørseddike er en fortyndet form af eddikesyre. Når denne almindelige syre kombineres med ethylalkohol, dannes esteren kendt som ethylacetat. Ethylacetat er langt den mest almindelige ester i rom, hvilket skaber en duft, der typisk beskrives som frugtagtig - andre siger, at den minder om neglelakfjerner.

En gennemgang af de forskellige råvarer og de tilhørende mængder, som Hampden Estate anvender til at skabe deres forskellige marks. Tabel via: Velier

Hampden er kendt for pot still rom, og de administrerer fem dobbelt retort pot stills, hvor hver af dem kan bruges til at producere de otte marks. Den ældste er en John Dore, som blev installeret i 1960 og kan rumme 7.560 liter. Vendome, installeret i 1994, kan rumme 18.900 liter, og Forsyth-stillen blev taget i brug i 2010 med en kapacitet på mere end 22.000 liter. Destillationsprocessen har mindre indflydelse end gæring på det endelige produkt og tjener primært til at fremhæve kompleksiteten og intensiteten genereret under gæringen. Destillationsprocessen tager cirka syv timer, og rommen kommer ud ved cirka 82° ABV.

En af Hampden Estates dobbelt retort pot stills. Billede via: Velier

Hampden Estates kontinuerlige stræben efter kvalitet og tradition er ikke kun en berigende rejse for deres romentusiaster, men også et vidnesbyrd om deres engagement i at levere det allerbedste. Det er netop disse principper og historiske dybder, der gør Hampden Estate til et destilleri uden sidestykke. Hver dråbe rom fra Hampden Estate bærer essensen af en lang historie, stolt arvet og dygtigt forvaltet.

Oplev selv essensen af Hampden Estate gennem vores udvalg af rom fra destilleriet. Se vores udvalget herunder.

Er du fyldt 18 år?
For at handle hos Rombo.dk skal du være over 18 år