Fra lun til iskold: Temperaturens rolle i spiritus

Iskold Vodka, whisky ved stuetemperatur, Gløgg— tja, varm..

Cocktails plejer oftest at blive serveret kølige, da de typisk rystes eller røres med is. Et eksempel på en undtagelse er en drink som fx Hot Toddy. Derimod bliver ren spiritus oftere nydt ved stuetemperatur, enten rent eller med is, hvor spiritussen gradvist afkøles af smeltende isterninger.

 

Hvorfor er temperaturen vigtig?

De fleste spiritusser kan både smage en smule mere forfriskende eller endda mere cremet eller blødere, når de bliver afkølet, når de bliver afkølet, men faktum er, at alle spiritusser vil give en mere nuanceret smagsoplevelse, hvis de smages ved stuetemperatur. Men en nuanceret smagsoplevelse er selvfølgelig ikke nødvendigvis målet med at drikke spiritus, medmindre du er en professionel smager, dømmer en spirituskonkurrence, eller skriver en produktbeskrivelse.

Chancerne for, at du nyder et glas for fornøjelsens skyld, er nok større. I så fald har du en vis mængde frihed til at drikke din spiritus ved den temperatur, du foretrækker (du har jo købt den, så du kan frit fryse din whisky eller opvarme din tequila). Men hvis du vil få mest muligt ud af din indkøbte spiritus, så er der nogle gode retningslinjer, du kan følge.

Faktum er, at temperaturen på din spiritus påvirker de aromatiske forbindelser, spiritussen har at dele. Ældre og mørkere spiritus vil have flere kongener (urenheder og smagsforbindelser, der udgør smagsprofilen af en spiritus), og ældre spiritus vil samle endnu mere smag fra de kar, de er blevet modnet i.

Det er værd at bemærke, at når du nedkøler din spiritus, så kan du midlertidigt bedøve smagsløgene og reducere deres følsomhed, hvilket betyder, at de mere subtile smagsnuancer i en spiritus kan gå tabt. Så ikke nok med, at din spiritus mister noget af sin smagsintensitet, så mister du også selv lidt af din evne til at smage spiritussen ordentligt.


Forskellige spiritus, forskellige temperaturer

Som tommelfingerregel kan du gå efter, at hvis spiritussen er lagret over flere år, så skal den nydes ved “stuetemperatur”. Det er i denne sammenhæng værd at bemærke, at stuetemperatur er 18-20 grader. For spiritus, som klassisk er lagret i mange år, som whisky, rom, og cognac, skal de generelt serveres ved stuetemperatur, da dette fremhæver drikkenes komplekse smagsnoter.

Lige præcis med rom har vi dog en anden præference her hos Rombo. Mens de fleste kilder angiver en serveringstemperatur på 18-20 grader, foretrækker vi at varme et glas rom lidt i hånden og ramme en temperatur, der er tættere på 27 grader.

Men hvad med vodka? Denne spiritus har ofte gavn af at blive serveret afkølet. Nedkøling af vodka kan hjælpe med at blødgøre dens skarpe alkoholiske bid og gøre den lettere at drikke. Nedkølingen påvirker også vodkaens viskositet, så når vodka serveres iskold, kan den have en næsten silkeagtig mundfølelse.

Gin, der er kendt for sin komplekse blanding af botaniske ingredienser, kan også nydes lettere afkølet, fordi afkølingen kan hjælpe med at tæmme alkoholens varme, mens den stadig tillader de forskellige botanicals at skinne igennem.

Som vist i vores diagram kan rom for eksempel have flere “optimale” serveringstemperaturer afhængigt af, om den er lagret eller ulagret. Dette gælder også for Tequila og især snaps/akvavit, som ligger i hver sin ende af spektret afhængigt af, om den er gylden eller klar.

For at gøre det hele endnu mere forvirrende skal det selvfølgelig også nævnes, at individuelle mærker kan have deres egne optimale serveringstemperaturer. Så dit bedste bud er nok at spørge i butikken, når du køber din flaske, og hvis der ikke er angivet en speciel temperatur, kan du følge de gældende regler.


Nedkøling af din spiritus

Det næste spørgsmål er selvfølgelig, hvordan du bedst afkøler din spiritus, inden du skal drikke den.

Den mest almindelige metode til at afkøle alkohol er at opbevare den i køleskabet eller i fryseren. Køleskabet er ideelt til de fleste vine, mens fryseren ofte bruges til at superafkøle spiritus som vodka. Vær dog forsigtig, da ikke alle alkoholtyper tåler at blive frosset. For eksempel bør vin ikke opbevares i fryseren, da det kan få vinen til at fryse og udvide, hvilket kan presse korken ud. Du skal også være opmærksom på, om din spiritus har en korkprop, for i så fald bør den ikke opbevares liggende i længere tid, da den høje alkoholprocent vil tære på korken.

At bruge isterninger til at afkøle alkohol er en hurtig og effektiv metode, især når det kommer til cocktails eller spiritus. Isterninger kan imidlertid også fortynde din drik, når de smelter, hvilket kan være en ulempe, hvis du vil nyde din drik ren.

Derfor er størrelsen vigtig, når det kommer til isterninger. Store isterninger eller kugler smelter langsommere end små isterninger, hvilket betyder, at de vil afkøle din drik uden at fortynde den for meget. For eksempel er store isterninger særligt populære i whisky. Nogle entusiaster går endda så langt som at bruge specielle isterninger lavet af vand, der er blevet omhyggeligt filtreret for at undgå enhver påvirkning på whiskyens smag.

En anden mulighed er at bruge genbrugelige isterninger lavet af rustfrit stål eller sten. De afkøler din drik uden at tilføje noget vand.


En reklame fra 1976 som ikke efterlader megen tvivl om Glenfarclas' holdning til is i whiskyen. Billede via: Edinburgh Whisky Academy 

Whisky on the Rocks: En Kontroversiel Praksis

Is i whiskyen er også et af de mest omdiskuterede emner blandt whisky-kendere. Spørgsmålet om 'whisky on the rocks' vil for nogle være en helligbrøde, da de mener, at isen fortynder whiskyen og dæmper dens smagsprofiler. Andre mener, at en smule vand – i form af smeltet is – kan hjælpe med at åbne op for whiskyen og frigive dens komplekse noter.

Og den holdning er der da også noget videnskab bag. En lille mængde vand kan faktisk hjælpe med at nedtone whiskyens alkoholiske bid og bringe dens mere subtile smagsnuancer frem. Men at tilføje is betyder også, at du afkøler whiskyen, hvilket kan undertrykke nogle af de nuancer, du lige har frigivet ved at tilføje vand.

Derudover er der problemet med fortynding. Når isen smelter i din whisky, bliver den naturligvis fortyndet. For nogle kan dette være en fordel, især hvis whiskyen er særlig stærk eller intens. Men for andre kan det være en ulempe, da det kan gøre whiskyen for vandet og dæmpe dens smag for meget.

I USA er det dog rimelig normalt at bestille sin whiskey eller bourbon ‘on the rocks’. Nogle whisky-purister mener, at udtrykket "on the rocks" stammer fra en gammel skotsk tradition med at tilsætte sten, der er kølet ned af sne, til whisky for at køle den ned. Om det er rigtigt ved vi ikke, men det er dog mere sandsynligt, at udtrykket blev gjort populært i 1940'erne i USA for at beskrive tilsætning af is (almindeligt kaldet "rocks" på det tidspunkt) til spiritus.


Et par tricks på falderebet

Et ofte overset råd for at optimere din nydelse af alkoholiske drikke er at nedkøle dit glas før servering. Dette er en almindelig praksis for mange barer og restauranter og med god grund.

Når du hælder en kold drik i et opvarmet glas, vil drikken begynde at varme op hurtigere, hvilket kan påvirke dens smag og konsistens. Ved at servere din drik i et allerede afkølet glas, kan du sikre, at den forbliver ved den ideelle temperatur i længere tid.

Du kan også servere din spiritus koldere end optimalt for så at lade den stå i et stykke tid. Denne metode blev brugt af to franske spirituseksperter, da de i løbet af 2015 smagte næsten 300 eau-de-vie. Her havde de en streng protokol med en serveringstemperatur på 6°C, hvorefter glasset blev hvirvlet og fik lov at stå i 7 minutter, før de blev smagt igen ved 10°C og 16°C.

Hvis du følger dette tip undgår du, at din spiritus starter ved den optimale temperatur og derefter bliver varmere, på grund af rumtemperaturen eller fordi du varmer glasset med dine hænder.

Serveringstemperaturen af din spiritus er ikke blot en tilfældig præference, men en nøje afvejet beslutning, der kan ændre hele smagsoplevelsen. Fra den silkeagtige fornemmelse af iskold vodka til de komplekse noter i en stuetemperatur whisky, spiller temperaturen en afgørende rolle i, hvordan vi oplever aromaer og smagsnuancer. Men i sidste ende, mens det er værdifuldt at kende de generelle retningslinjer og anbefalinger, er den bedste måde at nyde din spiritus den, der passer til dig personligt. Eksperimentér med forskellige temperaturer, find ud af, hvad du kan lide, og husk at dele dine opdagelser med andre. For i spiritussens vidunderlige verden er deling halvdelen af fornøjelsen.

Er du fyldt 18 år?
For at handle hos Rombo.dk skal du være over 18 år