Derfor er hvid rom det nye sort

Hvid rom rammer glas

Hvis du synes, at hvid rom mest rimer på Bacardi og gymnasiefester, er du ikke alene. For den hvide rom danner typisk base for cocktails og drikkes - modsat den mørke rom -  sjældent for smagens skyld. Indtil for nylig, i hvert fald.

Men inden vi fortæller om de nye tendenser indenfor hvid rom, må vi hellere tage det grundlæggende først: forskellen på mørk og lys rom.

Forskellen på mørk og lys rom

Mørk rom er rom, der efter destillering har lagret i nogle år på egefad, og har taget smag og farve af træet. Ofte vil rommen desuden være tilsat karamelfarve for at få en ekstra dyb, mørk tone.

Hvid rom er ofte ulagret rom eller ’new make’, der ikke har lagret på egefad efter destillering. Hvid rom er dog ikke pr. definition ulagret. Faktisk kan hvid rom også være lagret rom, der er blevet filtreret for at fjerne farve, så de kan indgå i mange forskellige cocktails.

Men uanset, om en hvid rom er new make eller har fået filtreret farven fra, har den typisk ikke været noget, man ville drikke rent – i hvert fald ikke med stolthed. 

Den nye, ’rå’ romtype

Men det billede er ved at ændre sig. De seneste år er nye typer hvid rom kommet på markedet, der har ændret hvid roms status fra ren mixerrom til også at omfatte nørdet gourmet-spiritus.

De nye, hvide rom har fokus på oplevelsen af den ’rå’ rom, inden den bliver udsat for fad, og på hvad sukkerrørstype, destilleringsmetode og terroir gør for en roms karakter. Det er ikke mindst caribiske Renegade på Grenada, der med sine nørdede, ulagrede pre-cask-aftapninger repræsenterer de nye, hvide romudgivelser. Her er rommen opdelt efter både sukkerrørstype, destilleringsmetode og sågar efter, hvilken mark sukkerrørene er blevet dyrket på.

Også Romdeluxe har udgivet en række ulagrede rom – der ind i mellem også kaldes ’new makes’– fra både Jamaica og Den Dominikanske Republik, mens 1423 for nylig har sendt en serie af ulagrede SBS-aftapninger, SBS Origin, på markedet. Her kan man smage, hvordan de kendte SBS-aftapninger smager i ’original’ form, inden de tager karakter af fadet. De nye, hvide rom har således fokus på rommen som råprodukt, der har nok individuel karakter og egenart til at kunne nydes i sin egen ret.

Tendensen er, at der kommer flere og flere hvide, ulagrede romaftapninger på markedet, som er spændende produkter i sig selv. Dermed er hvid rom en alsidig størrelse, der har udviklet sig til at omfatte alt fra mixerrom til feinschmeckerprodukter.

Så hvis du endnu ikke har prøvet kræfter med de nye, hvide romtyper, har du masser af spændende smagsoplevelser i vente!

Skål!

 

Er du fyldt 18 år?
For at handle hos Rombo.dk skal du være over 18 år